Trump-párti és konzervatív: ilyenek az amerikai kamuhír-fogyasztók

Mindenhol felbukkant, pro-Trump és elsősorban konzervatív emberek fogyasztják – derült ki egy átfogó felmérésből, amelyet az amerikai kamuhír-fogyasztókról készítettek.

A felmérés 2525 amerikai felhasználó válaszaiból és böngészési szokásaiból dolgozott. Ennek értelmében például négy hírfogyasztóból egy olvasott kamuhírt 2017 október 7 és november 14.között, egészen pontosan 27,4 százalék, ami a teljes 18 év fölötti lakosságra lefordítva 65 millió embert jelentene. A hatvan év fölötti, magukat konzervatívnak valló amerikaiak többsége a vizsgált időszakban legalább napi egy kamuhírt olvasott el.

Ezek a hírek szinte minden esetben Trump-pártiak voltak és elsősorban a konzervatív amerikaiakat tudták elérni. A Trump-pártiak 40, a Clinton-pártiak 15 százaléka lépett rá legalább egy Trump-párti kamuoldalra.

Kiderült az is, hogy a kamuhírekkel szembeni fellépések nem működnek (erről egyébként a Facebook is meggyőződött nemrég, amikor eldöntötték, hogy többé nem jelölik a kamuhíreket a portálon, hanem inkább azok cáfolatát is elérhetővé teszik). Az olyan tényellenőrző oldalak, mint a Snopes vagy a PolitiFact, nem tudták elérni azokat a felhasználókat, akiket a leginkább kellett volna – bár a kamuhír-olvasók fele ilyen jellegű oldalra is kattintott, a felmérésben részt vevők közül senki nem olvasott egy adott hamis hírhez köthetőí cáfoló hírt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?