banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Szívszorító videó készült az éhségtől elpusztuló jegesmedvéről

Kanada legnagyobb szigetén, a Baffin-szigeten egy jegesmedve a kamera előtt pusztult éhen.

Nicklen a Sea Legacy környezetvédelmi csoporttal együtt forgatott a szigeten, amikor rátaláltak a csont és bőr jegesmedvére. Csak álltunk ott és sírva filmeztünk" - mondta a National Geographic magazinnak Nicklen.

A videóban szereplő jegesmedve jól láthatóan már az utolsókat rúgja, azonban még mindig pislákol benne az élni akarás halovány lángja. Egy kukához vonszolja magát, reménykedve abban, hogy talál benne némi élelmet, de sajnos nincs semmi, ami enyhíthetne szenvedésein. Feladva minden reményt esik össze a földön.

Az origo.hu szerint sokan kérdezték a fotóstól, miért nem segített a szerencsétlen állaton. Természetesen keresztülfutott az agyamon, de mégis mit tehettem volna? Nem volt nálam sem kábító puska, sem 180 kiló fókahús, hogy segíthessek" - válaszolta Nicklen. "Azzal, hogy a jelenetet lefilmeztem és bemutattam a világnak, tettem valamit azért, hogy a halála ne legyen hiábavaló."

A jegesmedvék természetvédelmi státusza jelenleg a sebezhető kategóriába esik, a helyzet azonban könnyen tovább romolhat, mivel az északi-sarki tengeri jég folyamatosan olvad. Ez az olvadás elvágja a medvéket legfontosabb táplálékuktól, a fókáktól. A legborúlátóbb jóslatok szerint csaknem harmadával csökkenhet a világon élő jegesmedvék száma a következő 35 évben.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?