Így hálózták be a közösségi oldalakat az oroszok

Komoly befolyást szereztek az oroszok a három techóriás felületei, akik azonban felveszik a kesztyűt a jövőben – derült ki azon a meghallgatáson, amely kedden zajlott a Egyesült Államok Kongresszusa előtt.  A Facebook, a Twitter és a Google képviselete számolt be a 2016-os amerikai választások külföldi befolyásolásáról.

Egyebek mellett kiderült, hogy 2015. júniusa és 2017. augusztusa között körülbelül 126 millió amerikai állampolgár látott olyan tartalmat, amely az orosz kormányhoz köthető Internetes Kutatóintézettől (Internet Research Agency) érkezett. A YouTube-ra több mint ezer videót töltöttek fel az intézet részéről.

A Twitter képviselete kijelentette, hogy 2752 olyan fiókot azonosítottak, amely szintén ehhez az intézményhez köthető, összesen pedig 36746 fiókot találtak, amely oroszokhoz köthető, és automatizált, választásokkal kapcsolatos tartalmat generált.

A meghallgatáson számos oroszok finanszírozta hirdetést mutattak be: ilyen volt például a Texas Szíve (Heart of Texas) elnevezésű oldal egyik kamuhíre, amely szerint a veteránok 69 százaléka nem támogatja Hillary Clinton demokrata jelöltet.

Colin Stretch, a Facebook főtanácsadója Al Franken szenátor kérdésére – „hogy nem vették észre, hogy orosz fél vásárol amerikai választási hirdetést rubellel fizetve?” – beismerte, hogy voltak jelek, amelyeket nem vettek észre. Stretch azt is elmondta, a Facebook kötelezettséget vállal a jövőben arra, hogy nem publikál külföldről fizetett politikai hirdetést az Egyesült Államokban. Hasonlóképpen nyilatkozott a Twitter és Google képviselete is.

Sean Edgett, a Twitter főtanácsadója azt hangoztatta, hogy az ilyen jellegű aktivitások nemcsak rossz felhasználó élményt adnak, hanem a platform hitelét is rontják – ezért elkötelezettek a probléma megoldása mellett.

A meghallgatáson a Google és a Facebook is az algoritmusaival magyarázta, hogy felületeikre akár prémium hirdetések is kerültek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?