Az Amazon 250 millió eurót fizetett vissza Luxemburgnak

Tiltott állami támogatásnak minősülnek az Amazonnak nyújtott luxemburgi adókedvezmények, az amerikai kereskedőóriásnak ezért 250 millió eurót vissza kell fizetnie az államnak - döntött szerdán az Európai Bizottság (EB).

"Az Amazon csaknem a nyeresége  háromnegyede után nem fizetett adót a jogellenes luxemburgi adókedvezmény következtében. A vállalatnak negyedannyi adót kellett csak fizetnie, mint más helyi cégeknek, amelyek ugyanazon nemzeti szabályok hatálya alá tartoznak" - közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

Az uniós versenyhatóságként eljáró Európai Bizottság három éve indított vizsgálatot annak megállapítására, hogy sérti-e a szabad versenyt a nagyvállalat és a luxemburgi adóhatóság közötti megállapodás. Az EB a vizsgálat során megállapította, hogy a 2003-ban kiadott, majd 2011-ben meghosszabbított adómegállapodás "bármiféle elfogadható indok nélkül" csökkentette az Amazon által Luxemburgban fizetendő adó összegét. Mint tudatták: az egyezséggel a cég kikerülte az összes uniós értékesítéséből származó nyereségének háromnegyedére vonatkozó adóterhek megfizetését.

Az Amazon 2015-ben bejelentette, hogy addigi európai gyakorlatát megváltoztatva akkortól kezdve az értékesítés tényleges helyén fogja jövedelmeit bevallani és az adót megfizetni. Sajtóhírek szerint ugyanakkor nagyon valószínű, hogy a szerdai döntés ellen a kereskedőóriás és Luxemburg is fellebbezni fog.

Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy módszeresen vesz célba amerikai cégeket, és egyes szakértők szerint a mostani döntések is fokozni fogják a feszültséget Washington és Brüsszel között. Becslések szerint 50-70 milliárd euró adóbevételtől esnek el az uniós tagországok a nemzetközi nagyvállalatok kreatív adóalap-csökkentő gyakorlata következtében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?