Ismét lecsaptak a hackerek Ukrajnára

Az ukrán információvédelmi különleges szolgálat azt ajánlja minden felhasználónak, hogy töröljenek a gépükön minden "js" kiterjesztésű fájt, még az archívumokból is.

Újabb kibertámadást indítottak ukrán állami intézmények és fontos infrastrukturális létesítmények informatikai rendszerei ellen – figyelmeztetett honlapján a CERT-UA, az információvédelmi különleges szolgálat. A közlemény szerint a szakemberek a Zeusz néven ismert trójai adathalász vírus terjedését észlelték. A vírust a SmokeLoader backdoor, azaz a számítógéphez távolról hozzáférést biztosító program segítségével telepítették a támadók.

A CERT-UA azt javasolja a felhasználóknak, hogy töröljenek minden "js" kiterjesztésű fájt még az archívumokból is, és bármilyen informatikai probléma jelentkezése esetén lépjenek velük kapcsolatba.

Az ISSP Labs kiberbiztonsági cég szerint a támadók ezúttal vélhetően a Crystal Finance Millennium nevű könyvelési programot használták fel rosszindulatú fájlok telepítéséhez. Nem zárták ki, hogy a támadás csupán az "első fecske", amellyel a hackerek megpróbálnak informatikai rendszereket leállítani a csütörtöki nemzeti ünnep, Ukrajna függetlenné válásának évfordulója előtt.

Tömeges fertőzésről, illetve informatikai rendszerek leállásáról egyelőre nem érkezett hír.

Kapcsolódók

Kimaradt?