Csúnyán kihasználja a gyerekeket a Disney

Kihasználja a gyerekeket a Disney a most a céget beperelő szülők szerint. Az amerikai cég állítólag adatokat gyűjt a gyerekektől, jogellenesen.

Amerikai szülők pert indítottak a The Walt Disney Company; a Disney Enterprises, Inc.; a Disney Electronic Content, Inc.; az Upsight, Inc.; a Unity Technologies SF és a Kochava, Inc. ellen. Az indoklás az, hogy e társaságok termékei jogellenesen gyűjtik a gyermekek adatait, hogy azokból felhasználói profilokat hozzanak létre.

Az adatokat gyűjtő alkalmazások egyike a Disney Princess Palace Pets. A szoftver egyedi azonosítót rendel a felhasználókhoz és ezek által követi a gyerekek földrajzi helyét, rögzíti aktivitásaikat játékokon belül, illetve akár más eszközökön is. Ezek után az adatokat reklámozóknak értékesítik, akik célzott reklámokat szolgáltatnak - legalábbisa perelő szülők szerint.

A jogszabály alapján a játékokat vagy szoftvereket kínálók kötelesek először beszerezni a nevelésre jogosultak engedélyét, mielőtt a 13 évesnél fiatalabbak adatait gyűjteni kezdenék. Ez azonban a Disney Princess Palace Pets és 42 további iOS- és Android-kompatibilis program esetében egyáltalán nem valósult meg. A kereset szerint a cég állandó azonosítók és az egyéb adatok segítségével robosztus online profilokat épít fel, ezért követelik a jogalap nélküli információgyűjtés azonnali leállítását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?