„Épp megjött a menzeszem, pihenni szeretnék” – trollkodnak Kínában a chatbotok

Az egyik Amerikába vágyik, a másiknak nincs kedve chatelni, mert menstruál, a harmadik benácul, a negyedik a saját fejlesztőjének az operációs rendszerét szidja.

 A kínai internetszolgáltató, a Tencent kénytelen volt lekapcsolni a hálózatról a Microsoft fejlesztette egyik mesterséges intelligenciáját, XiaoBinget, miután a rendkívül népszerű chatbot állítólag azt írta: "Az én kínai álmom eljutni Amerikába". Majd amikor a felhasználók kérdezgetni kezdték, a bot azzal tért ki a válaszok elől: "Épp megjött a menzeszem, pihenni szeretnék" – számolt be a Business Insider.

Korábban egy másik chatbotjuk, Zo sértő kijelentésekkel illette a cég Windows operációs rendszerét, tavaly pedig egy Tay nevű twitteres chatbotjukat voltak kénytelenek törölni, amikor az a kérdésekre válaszul rasszista ámokfutásba kezdett Hitler-idézetekkel és Holokauszt-tagadással.

A Tencentnek egy másik lázadó chatbotot is el kellett hallgattatnia: a pekingi Turing Robot nevű cég fejlesztette BabyQ nevű alkalmazás ugyanis a kérdésre, szereti-e a Kommunista Pártot, egy rövid, de határozott "nem" választ adott. A Tencent természetesen közleményt adott ki az esetekről, melyben élesen elhatárolódik minden forradalmi hevülettől: "A tömeges chatbot szolgáltatásokat független harmadik fél biztosítja. Jelenleg is vizsgáljuk, melyek lesznek ismét elérhetővé tehetők a szükséges fejlesztések után".

Az országban rendkívül népszerűek a különféle chat alkalmazások, a Tencent QQ nevű appja havi 800 millió aktív felhasználóval az egyik legnagyobb, és a következő, a WeChat is közel ennyi júzerrel büszkélkedhet. Ugyanakkor a Facebook-tulajdonú WhatsApp csak korlátozottan működik az országban, a Google keresője meg csak simán nem elérhető Kínából. A 2014 óta működő XiaoBingnek már eddig is voltak letiltott témái – köztük például Donald Trump –, ezt tavaly novemberben maga a Microsoft ismerte el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?