banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Elérhetővé válik a világhálón 85 ezer oldalnyi héber szöveg

A Jeruzsálemben működő Izraeli Nemzeti Könyvtár interneten hozzáférhetővé és kutathatóvá teszi a világ legnagyobb héber kéziratgyűjteményét – közölte a Háárec.

A Ktiv, vagyis magyarul Kézirat nevű új weboldal célja a világon mindenütt fellelt és digitalizált, gyűjteményben őrzött héber nyelvű kéziratok egy helyre gyűjtése a nemzeti könyvtár égisze alatt. A honlapon több tucat könyvtár, archívum és gyűjtemény kincsei lesznek elérhetők.

A jeruzsálemi könyvtárnak mintegy 85 ezer héber kézirata van, ezeket 40 országból gyűjtötték össze izraeli kutatók az utóbbi évtizedekben.Ebből 10 ezer eredeti dokumentumot a könyvtárban őriznek, a többit mikrofilmen, fénymásolatban vagy digitalizált formában birtokolják, s ezekből 45 ezret máris feltöltöttek az új honlapra. A könyvtár gyűjteményében 4 millió fényképfelvételt is tartanak különböző kéziratokról, s mindennek az interneten elérhetővé tétele mintegy két évnyi további munkát igényel. Ezeken túl mintegy 15 ezer héber nyelvű irat lehet magángyűjteményekben szerte a nagyvilágban, sokan őrzik például nagy- vagy dédszüleik kézzel írt héber dokumentumait, és nem is tudják annak értékét.

A csak kézírásos iratok internetes bemutatása nagyban meg fogja könnyíteni a kutatók munkáját az egész világon, és a zsidó kultúra megismerését is segíti, mert bepillantást enged olyan ritkaságokba is, mint a középkori zsidó vallási, filozófiai, csillagászati és tudományos művek vagy a héber nyelvű korabeli irodalom és naptárak.

Az online megjelenítéssel egy időben a könyvtár újabb erőfeszítéseket tesz arra is, hogy nemzetközi szerződésekkel tovább bővítse a világ más intézményeiben fellelhető anyagok elérhetőségét.

Kimaradt?