Az 1950 óta gyártott műanyag mindössze 9 százalékát hasznosítottuk újra

1950 óta, amikor először gyártották nagy tételben, több mint 8 milliárd tonna műanyag készült a Földön, számolták ki amerikai tudósok a Huffington Post cikke szerint.

Ez a mennyiség tömegben 25 ezer Empire State Buildingnek vagy egymilliárd elefántnak felel meg a BBC számításai szerint. A kutatást vezető Roland Geyer ipari ökológus további képletes hasonlattal is szolgált: ha bokáig érő rétegben terítenénk szét a szinte hetven év alatt gyártott műanyagot, Argentina-méretű területet fedhetnénk be vele.Még meglepőbb adat, hogy az említett műanyagmennyiség fele az elmúlt 13 évben készült.

Az olcsó, tartós és sokféleképpen felhasználható műanyag kétségkívül hasznos, orvosi felszerelésektől kezdve a ruhákig mindenre felhasználható. A probléma az, hogy később hova kerül.

A feltalálásától mostanáig gyártott műanyagnak mindössze 9 százalékát hasznosították újra a tanulmány szerint, 12 százalékát elégették, a többi használaton kívüli műanyag valamilyen formában a környezetet szennyezi.

2015-ös adatok szerint több mint 86 millió tonna műanyag kerül évente az óceánba és ezzel legalább 600 vadon élő állatfajt veszélyeztet, arról nem is beszélve, hogy a műanyag az elfogyasztott tengeri halakkal az emberi szervezetben köt ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?