Saját fejlesztésű szuperfegyvert tesztelt a román hadsereg

Tesztelte az első saját fejlesztésű, úgynevezett termobarikus fegyverét a román hadsereg. Parancsnokai abban reménykednek, hogy sorozatgyártása is hamarosan elkezdődhet – számolt be a Digi24 televízió.

A termobarikus fegyvereknek pusztító erejük van. Működési elvük eltér a hagyományos lángszórótól, a hatásuk azonban hasonló. A román hadsereg által kifejlesztett, vállról és harckocsiról indítható rakéta becsapódás előtt robbanóanyagot szór szét a levegőben, ezzel 2000 fokra hevült robbanóanyag-felhőt hoz létre. Ez a felhő robban fel, amikor a lövedék becsapódik. A pusztítást nem maga a robbanás, hanem a magas hőmérséklet és a megnövekedett légnyomás okozza.

Gabriel Eupure, a hadsereg kutatóközpontjának parancsnoka a hírtelevíziónak elmondta, vállról egymás után három rakéta indítható. Közlése szerint már a megnövekedett légnyomásnak is pusztító hatása van, szétszakítja az ellenséges katonák dobhártyáját.

Hasonló fegyvere a világon csak nyolc országnak van. A hazai fejlesztésű változatát már tesztelték, hitelesítése még hátravan.

Kimaradt?