Először fotóztak le fekete lyukat

A világ tíz különböző pontján lévő rádióteleszkópot hangoltak össze a kutatók, hogy lefotózzák a korábban soha nem látott fekete lyukat.

Ezzel képesek voltak lefényképezni a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A* nevű fekete lyukat. A Nap tömegénél nagyjából 4 milliószor nehezebb objektum a felelős a galaxisunk forgásáért, látni azonban még senki sem láthatta.

A Universe Today beszámolója szerint az Eseményhorizont Teleszkóp (Event Horizon Telescope, EHT) nevű rendszerbe tíz, a világ különböző pontjain elhelyekzedő rádóteleszkópot kötöttek be, amelyek mozgását a legpontosabb atomórával hozták szinkronba.

A kutatók szerint a fekete lyukhoz azért kell ilyen speciális hálózat, mert egy hagyományos teleszkóppal nem lehet az eseményhorizont mögé látni. A fekete lyuk peremén ugyanis annyira felforrósodnak a gázok, hogy a fényük eltakarja magát az objektumot. A szakemberek viszont azt remélik, hogy a szoftveres elemzések segítségével végre a 20 millió km széles eseményhorizont mögé is beláthatnak.

A "fotózás" április 5. és 11. között megtörtént, 500 terabájtnyi anyagot sikerült rögzíteni. Az adatokat most küldik át az MIT Haystack-obszervatóriumába, ahol szuperszámítógépek elemzik és alakítják képpé őket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?