Székelyudvarhelyre érkezik a Jégkorszak

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum is vendégül látja a Magyar Természettudományi Múzeum Jégkorszak című kiállítását. A klímaváltozáshoz kapcsolódó vándorkiállítás csíkszeredai megvalósulásáról itt számoltunk be.

A székelyudvarhelyi megnyitó pénteken du. 6 órakor lesz a Haberstumpf-villában, jelen lesz Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, Dr. Medzihradszky Zsófia, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese és Dr. Mikló Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.A kiállítás az utóbbi két millió évben lezajlott gyors, klímaváltozások sorozatán alapuló környezetváltozásokat, az alkalmazkodó élővilág jelenségeit, a természetben zajló környezet- és klímaváltozás tendenciáit mutatja be.

Jelen korunk élővilágának és környezetének a változatossága a legutóbbi jégkorszaknak, a pleisztocénnek vagy Jégkornak a hatására alakult ilyenné. A negyedidőszak (az utóbbi 2,5 millió év) nemcsak ezért foglal el különleges helyet a Föld történetében, hanem azért is, mert ebben a korban jelenik meg az ember.

Az ember az első élőlény, amely tevőlegesen avatkozik be a Föld történéseibe, gyakran abban a hitben élve, hogy erősebb, mint maga a természet. A természeti környezet és a természet sokféleségének alakításában tehát egy új tényező, az ember is szerepet játszott. A kiállítás választ keres azokra a napjainkban felvetődő kérdésekre is, hogy vajon a közelmúltunk és főként a jövőnk alakításában mekkora és milyen szerepet játszik az ember.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?