Mérgező anyagokat tartalmazhatnak a hamis mobiltelefonok

A gazdasági károk mellett súlyos egészségügyi és adatbiztonsági rizikójuk is van a hamis okostelefonoknak – állítja az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala.

A hamisított termékek gyatra összeszerelésük és az alacsony minőségű alkatrészek miatt ártalmas anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek súlyosan veszélyeztetik az egészséget. Emellett a kétes eredetű készülékek esetében jelentős biztonsági kockázatok is felmerülnek az online bankolások és egyéb pénzügyi tranzakciók során, derült ki az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentéséből.

Az említett kockázatokon felül az okostelefon-hamisítás uniós szinten hatalmas bevételkieséssel is jár, hiszen 2015-ben körülbelül 4,2 milliárd eurós forgalomkiesést okozott a térségben az utánzatok megjelenése, a mintegy 14 millió el nem adott készülék pedig az ágazati értékesítés 8,3%-ának felel meg.

Az egyes országokra vonatkozóan a kieső bevételek aránya tekintetében Románia vezet 19,1%-os hamisítási rátával, azt követi Bulgária (17,2%), majd Görögország (16,9%). Magyarország a rangsor ötödik helyén áll 15,1%-os értékével, ami meghaladja az összesített 8,3%-os uniós átlagot – írja a HVG.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?