banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Új ernyősvirágzatú növényfajt fedeztek fel Dobrudzsában a BBTE munkatársai

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársai új növényfajt fedeztek fel és írtak le, amelynek neve Ferula mikraskythiana.

Latin fajneve Dobrudzsa és környékének egykori ógörög nevére utal: Mikrá Skythia (Μικρὰ Σκυθία), avagy Kis-Szkítia, melynek ma Romániához tartozó részén él a megtalált, tudományra nézve új növényfaj. Magyar neve a dobrudzsai husáng lett, román megfelelőnek pedig az „aerel dobrogean”-t javasolják leírói. Legközelebbi rokona az Eriosynaphe longifolia Ukrajna sztyeppéiről, a Fekete- és Kaszpi- tenger vidékéről, Dél-Oroszországból és Nyugat-Kazahsztánból ismert.

Az elvégzett molekuláris genetikai vizsgálatok szerint mindkét faj a husángok (Ferula) tágabb nemzettségéhez tartozik. Az újonnan felfedezett faj az eddigi kutatások alapján romániai bennszülött fajnak bizonyult, megtalált apró populációja (172 egyedet sikerült számba venni 2015-ben) a Dumbrăveni-i Erdőrezervátum néhány szomszédos sztyeppfoltjára korlátozódik. Ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján a veszélyeztetett növények csoportjában van a helye.

A dobrudzsai husáng felfedezése alátámasztja a védett területek jelentőségét, hiszen a dobrudzsai husáng a Dumbrăveni-i Erdőrezervátum emberi tevékenységtől elszigetelt részein maradt fenn, ahol – legalábbis a vizsgálat idejéig – juhlegeltetés vagy egyéb zavaró körülmény nem történt. Dobrudzsa legnagyobb részén a hasonló erdősztyepp jellegű élőhelyek már tönkrementek az erős legeltetés miatt.

Az eredményeket tartalmazó szakpublikáció a Phytotaxa folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?