Oroszország után Európában élne Snowden

2020-ig Oroszországban maradhat Edward Snowden, de már azon dolgoznak az ügyvédei, hogy ezt követően Európában húzódhasson meg.

Orosz ügyvédje, Anatolij Kucserena szerint  elméletileg jogi alapja van arra is, hogy orosz állampolgárságért folyamodjon, amelynek feltétele az ötévi helyben lakás. Az óra viszont ketyeg, és nincs rá garancia, hogy 2020 után továbbra is maradhat a szivárogtató. Ennek egyik oka az is, hogy Donald Trump és Vlagyimir Putyin kapcsolata egyelőre bizonytalan.

Hétfőn Snowden ügyvéde az Európai Bizottsággal tárgyalt arról, hogy a szivárogtató menedékjogot kaphasson a jövőben valamelyik tagállamban. Ugyan a hivatalos kérvényt még nem nyújtották be, azt tervezik megtenni.

Wolfgang Kaleck német ügyvéd érvként hozta fel, hogy az Egyesült Államokban olyan büntetés várhat Snowdenre, ami az európai normákkal szemben megy. A meghallgatáson felhívta a figyelmet arra is, hogy ha a szivárogatott adatok mértékét vennék alapul az amerikai bírók, Snowden papíron akár ezer év börtönt is kaphat. Hozzátette, hogy az EU ezzel kifejezhetné háláját Snowden felé, aki az európaiakat érintő lehallgatási módszereket is felfedte, többek közt azt is, hogyan kémkedtek az amerikaiak Angela Merkel német kancellár után - írja az Origo.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?