Németország lépéseket tesz a választások előtt terjedő kamuhírek ellen

Miután egyre nagyobb mértékben terjednek a kamuhírek Németországban, a hírek szerint pedig orosz erők állnak a jelenség mögött, a német hatóságok felveszik a kesztyűt.

A The Guardian cikkében az áll, a BfV hírszerző ügynökség szerint az Európa Biztonságáért és Együttműködéséért Szervezet (Organisation for Security and Cooperation in Europe, OSCE) elleni tavaly decemberi kibertámadás és a német parlament elleni tavalyelőtti támadás hasonló módszerrel történt, amelyet az APT28 orosz hackercsoportnak tulajdonítanak.

A BfV szerint ugyanakkor komoly pénzeket mozgattak meg és az orosz propaganda széles tárházát használták fel a német kormányzat destabilizásáért. Oroszország persze tagadja a vádakat.

Steffen Seibert német kormányzati szóvivő szerint minden lehetséges eszközt használni fognak a kamuhírek terjedése ellen, a legjobb válasz pedig a nagyobb átláthatóság volna. A cikkben az áll, a kormányzati sajtóhivatal külön fogllkozna a jövőben a kamuhírek felmérésével és megválaszolásával. A csehek hasonló lépéseket jelentettek be egy hónappal korábban.

Kapcsolódók

Kimaradt?