Zika-láz: feloldották a globális vészhelyzetet

Az Egészségügyi Világszervezet feloldotta a Zika-vírus terjedése miatt február elsején kihirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a Zika-láz és szövődményei továbbra is komoly, hosszú távú problémát jelentenek.

A WHO rendkívüli helyzetekkel foglalkozó bizottsága péntek este kiadott közleményében tájékoztatott arról, hogy feloldotta a globális egészségügyi vészhelyzetet. "A Zika-láz és a vele járó szövődmények továbbra is komoly és tartós közegészségügyi problémát jelentenek, ezért hatékony intézkedésekre van szükség" - közölte a testület.

Peter Salama, a WHO rendkívüli egészségügyi programjának az igazgatója kifejtette genfi sajtótájékoztatóján, hogy a szervezet nem "minősítette le" a Zika-vírus jelentette veszélyt, csupán arról van szó, hogy a betegség elleni harcot hosszabb távú program keretében folytatja, azt üzenve ezzel, hogy a vírus továbbra is "jelen van", és a WHO sem tétlenkedik.

Az amerikai betegségmegelőzési központ arra figyelmeztetett pénteki közleményében: továbbra is rendkívüli fontos, hogy a várandós nők elkerüljék a Zika-vírussal fertőzött térségeket, mert a kórokozó súlyos szövődményeket okozhat a magzat fejlődésében.

Az eredetileg Afrikából származó Zika-vírust szúnyogok terjesztik. Az enyhe influenzához hasonló tüneteket okozó Zika-láz kóros idegrendszeri elváltozást, úgynevezett mikrokefáliát (kisfejűséget) okoz a magzatoknál, ezért a várandós nőkre különösen veszélyes. A vírus Guillain-Barre szindrómaként ismert idegrendszeri betegség kialakulásáért is okolható. Jelenleg nincs semmilyen gyógymódja a láznak, amely sokszor - ötből négy esetben - semmilyen tüneteket sem okoz, észrevétlen marad.

Brazíliában volt a legtöbb eset. Eddig szerte a világon 2300, bizonyítottan mikrokefáliában szenvedő csecsemő jött a világra, többségük Brazíliában, de szakértők szerint az elváltozással született gyerekek valós száma ennél minden bizonnyal sokkal nagyobb. Összesen 12 olyan esetről tudnak, amikor emberről emberre terjedt át a kór. Peters Salama szerint eddig 28 országban regisztráltak mikrokefáliás eseteket és 19-ben Guillain-Barre szindrómás betegeket. A WHO szerint a Zika-lázat szezonális betegségnek kell tekinteni, más, ugyancsak szúnyogok terjesztette betegségekhez hasonlóan.

Kapcsolódók

Kimaradt?