A Fekete Péntektől karácsonyig felpörög a kiberbűnözés is

Az ünnepi szezon közeledtével, amely a Black Friday napján kezdődik, majd Cyber Hétfővel folytatódik a karácsonyi szezon végéig, különösen vigyázni kell a pénzügyi adathalászokkal.

Egy friss kutatás azt mutatja, hogy az elmúlt években az ünnepi időszakokban kiugróan megnő az adathalász és más típusú támadások száma, így valószínűleg ez idén is megismétlődik. A Kaspersky Lab "Fenyegetettségi indexe" azt mutatja, hogy 2014-ben és 2015-ben a negyedik negyedévben (beleértve a szabadságolás szezonját is) 9%-kal több pénzügyi adathalász oldalt tártak fel, mint az év más időszakában.

2014-ben a támadások 28,73%-a volt adathalász jellegű, és ennek mintegy 38,49%-át regisztrálták a téli ünnepek idején, míg 2015-ben az adatvadász támadások 34,33%-a volt pénzügyi adathalászat, és ebből 43,38%-a esett a negyedik negyedéves periódusra.

Mindkét vizsgált évben jelentős növekedést tapasztaltak a fizetési rendszerek és az online áruházak elleni adathalász támadások számában. A bankok elleni támadások száma is nőtt, ugyan kisebb mértékben.

Amikor megpróbálják ellopni a fizetési adatokat, a bűnözők különböző módszereket használnak: például létrehozzák egy ismert fizetési rendszer hamis oldalát, vagy lemásolnak egy legitim kiskereskedői oldalt, vagy elindítanak egy teljesen valótlan online áruházat kihagyhatatlan ajánlatokkal. Természetesen a Black Friday kiapadhatatlan forrás a bűnözők számára. A "Fenyegetettségi index" jelentés készítői idén októberben egy kifejezetten Black Friday témájú kedvező árú termékeket kínáló szélhámos internetes boltot lepleztek le - írja a hasznaltalma.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?