Különleges lepkefajra bukkantak Gyergyószentmiklós környékén

Különleges lepkefajt találtak a Kürücök-völgyében: a narancslepkét – adta hírül a Gyergyószentmiklós Város Facebook-oldal.

A lepke Kis-, Közép- és Nagykürüc völgyét preferálja, Gyergyószentmiklóshoz és Gyergyószárhegyhez tartozó területeken található meg, több mint ezer hektáron – olvasható a bejegyzésben.

A narancslepke Európában három országban lelhető fel: Lengyelországban, Szlovákiában és Romániában. Hazánkban csak két helyen fedezték fel mostanáig, Kolozsvár mellett és Gyergyó környékén.

A Göttingen Egyetem és a BBTE kutatói felmérést végeznek, megkeresik az élőhelyekhez tartozó területek tulajdonosait, és egy kérdőív kitöltésére kérik őket. "Egyértelmű, hogy az eddigi területhasználat kedvez a különleges fajnak, éppen ezért fontos, hogy a gazdák részletesen elmeséljék, mit hogyan szoktak a területeken végezni" – olvasható.

A kutatás a két egyetem mellett a Hargita Megyei Környezetvédelem, az APIA és Gyergyószentmiklós, valamint Gyergyószárhegy önkormányzatának együttműködésével zajlik.

Kimaradt?