Kutatók szerint az emberi élethossznak határa van

Az amerikai New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy az ember élethossza legfennebb 125 évre tolható ki.

Bár a magyar származású amerikai elnökjelölt, István Zoltán az örök életet tűzte ki célul kampányában – a Magyar Kétfarkú Kutyapárttal szemben ő komolyan –, és számos tudós szerint ez elérhető, most mást állítanak amerikai kutatók.

Miután megvizsgálták az emberiség élethosszát a különböző korszakokban, arra jutottak, hogy ennek a növekedése nem határtalan. Míg a ma születettek várható élethossza átlagban 79 év, az 1900-ban napvilágra jött emberek 47 évre számíthattak.

A fejlődő technológia és életkörülmények javítanak az élethosszon, az eddig legtöbbet élt ember – legalábbis akiről tudunk – 122 éves korában hunyt el. Az elmúlt két évtizedben folyamatosan nőtt a legidősebb emberek kora, de a várható élettartam növekedése 100 év felett jelentősen lelassul.

A kutatók úgy vélik, hogy a 115 évvel elértük a maximumot, a 125-tel pedig az abszolút határt.

Vannak persze, akik – az említett amerikai elnökjelölttel vagy a Google futuristájával, Ray Kurzweillel együtt – ellentmondanak ennek. A Cambridge Egyetem professzora, Dr. Aubrey de Grey szerint már megszületett az első ember, aki ezer évig fog élni, véleménye szerint az öregedés egy betegség, amit gyógyítani kell.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?