Premier: drónfesztivált szerveztek Marosvásárhelyen

Első alkalommal szerveztek Marosvásárhelyen drónfesztivált, ahol amatőr drónépítők, fiatalok és idősebbek, diákok éss felnőttek mutatták be, hogy mit tudnak a szerkezeteik.

A rendezvényt a Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem, az egykori Népi Egyetem utódja szervezte, annak igazgatója, Csegzi Sándor kezdeményezésére. Az esemény célja, hogy felhívja az érdeklődők figyelmét a hamarosan induló drónépítő tanfolyamra, amelyet első alkalommal indítanak Marosvásárhelyen. „Ide kortól függetlenül mindenkit várunk, akit érdekelnek az ilyen repülő szerkezetek” – mondta a Maszolnak az igazgató. Hozzátette, hogy az iskolás korú gyerekek mellett az édesapák és nagyapák érdeklődésére is számít, hiszen, ha belepillantanak a szerkezetek építési folyamatába, biztos izgalmasnak találják majd.

A szombati egész napos eseményen, amelyet a vegyipari kombináttal szemben, a bevásárlóközpont parkolójában tartottak meg, 20 kisebb-nagyobb méretű repülőszerkezetet vehettek szemügyre a nézők. A szerkezetek harminc méter magasra szállhattak, erre kaptak engedélyt a légiközlekedést szabályozó hivataltól – magyarázta érdeklődésünkre Csegzi. Elmondta, gyorsan fejlődő műszaki ágazatról van szó, amelynek nem elég a szerkezeti és működési technológiáját ismerni, a törvénykezés ismerete is nélkülözhetetlen. Romániában létezik már erre vonatkozó jogszabály, de azt még egyeztetni kell az Európai Uniós törvénykezéssel is – mondta az ötletgazda.

Arra a kérdésünkre, hogy hol alkalmazhatók a drónok, Csegzi Sándor elmondta, ma már pizzakihordásra is használják, de a sűrgősségi eseteknél is. A helyi és a közúti rendőrség is eredményesen alkalmazhatja, ahogy az éjjeli keresésben, tűzeseteknél, vagy egyéb katasztrófáknál lehet vele eredményesen dolgozni.

A Marosvásárhelyen bemutatott drónok között volt négy nagyteljesítményű is, amelyek előállítása 1000-1500 euróba is belekerül. A kisebb szerkezeteket meg is lehet vásárolni, készen kaphatók 150-180 lejért. 

Kapcsolódók

Kimaradt?