A szurikáták bizonyultak a leggyilkosabb emlősöknek

A Granadai Egyetem kutatóinak legfrissebb eredményei szerint a külsőre nagyon aranyosnak kinéző szurikáták körében a leggyakoribbak a gyilkosságok.

José María Gómez és társai kimutatták, hogy a rendkívüli együttműködő képességéről híres faj tagjai olyan gyakorisággal ölik meg egymást, hogy amellett az emberiség kifejezetten szelídnek tűnik. A statisztikák szerint csaknem minden ötödik szurikátátsaját fajtársa pusztít el.

A kutató és társai több mint ezer fajt vontak be a vizsgálatba, amelyből egyértelműen kiderül, hogy messze nem az ember az egyetlen, amely saját fajtája ellen fordul. A csimpánzokról régóta tudni lehet, hogy időről időre véres háborúk robbannak ki csoportjaik között, de az új adatok arról árulkodnak, hogy a látszólag békés fajok tagjai is gyakorta végeznek egymással.

A fajon belüli gyilkolás mértéke alapján felállított rangsor első 50 helyén olyan meglepő állatok is felbukkannak, mint a mormoták, a vadlovak, a gazellák vagy a szarvasok. A csincsillák az adatok tanúsága szerint gyakrabban ölik meg egymást, mint a tigrisek vagy a medvék – írja az iPon.

Címlapi illusztrációnk forrása: cdn.blog.hu

Kimaradt?