Magyar feltalálót ünnepel kedden a Google

Bíró László József magyar feltalálót ünnepli a magyar Google kedden. Az ő nevéhez fűződik a golyóstoll.

Bíró zsidó családból származik,Schweiger László Józsefként született Budapesten, 1899. szeptember 29-én. 1931. november 2-án Budapesten, a Terézvárosban házasságot kötött a nála kilenc évvel fiatalabb Schick Erzsébettel, hét évvel később feleségével együtt áttért az evangélikus hitre.

A Wikipédia szócikke szerint Bíró Lászlónak több mint 20 találmánya volt, melyeknek csak kis része került gyakorlati alkalmazásra, ám sokuk hatással volt későbbi konstruktőrök munkájára.

Bíró László eredetileg újságíróként dolgozott, de festészettel is foglalkozott. A harmincas években dolgozta ki az első golyóstollat, miután elismerte, hogy az újságok nyomásánál használt tinta gyorsabban szárad, mint a töltőtollba való tinta, és a papíron szárazon és piszkolódásmentesen megmarad. Mivel ez a sűrűbb tinta nem volt cseppfolyós, egy kis golyót szerkesztett a tollba, amely a tintát annak aljára vezette.

Bíró első golyóstoll-szabadalmát töltőtoll néven 1938. április 25-én jelentette be a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak. Nem sokkal utána, 1938. november 23-án Pépes halmazállapotú tinta és hozzá tartozó töltő-toll címmel jelentett be újabb szabadalmat.

Az antiszemita intézkedések elől Párizsba, majd Argentínába vándorolt, ahol benyújtott találmányára 1943. június 10-én kapott szabadalmat. Az első rendszeres eladásra gyártott golyóstollakat 1945-től Eterpen néven árusították. Az új íróeszköz – Biropen néven – gyorsan elterjedt az egész világon, és már életében halhatatlanná tette feltalálója nevét.

Kimaradt?