Az internet segítheti ki a független újságírókat

Az amerikai Patreon adománygyűjtő oldal arra talált ki megoldást, hogy a független újságírókat közvetlenül is támogathassák a rajongóik, és a Mozilla volt munkatársa is hasonlón dolgozik.

A leginkább a Kickstarterre hasonlító felületen a szerző maga rakhatja össze, hogy mit ígér és az mennyibe kerül, a rajongók pedig maguk döntik el, melyik havi csomagra iratkoznak fel. Az egyik fél biztos lehet abban, hogy be tudja fizetni a számláit, a másik pedig abban, hogy a kedvenc írója megmarad a szakmában.

Brendan Eich, aki a Mozillától távozva most a Brave nevű, egyelőre kevesek által használt böngésző fejlesztését vezeti, olyan mikrofizetési rendszerrel akar segíteni mindenkinek, aki tartalmat gyárt,  ami szorosan be van építve a böngészőbe. "Sok fejlesztés függ az interneten a reklámoktól és az előfizetésektől, alig, vagy egyáltalán nem látható át a rendszer. Külső szolgáltatókra kell hagyatkoznod, feudális cloud-urakra, akik pénzt csinálnak az adatodból. Mi azt szeretnénk, ha a matematikában bíznál, nem bennünk" – mondta Eich a Bankinnovationnek.

A Brave Payments kezdésnek azt mutatja meg, hogy mennyi időt töltünk az egyes oldalakon, és hányszor térünk vissza oda. Ezt mindegyik böngésző tudja, de statisztikákat nem szoktak belőle generálni. A Brave viszont ezek alapján ajánlja fel a felhasználónak, hogy küldjön egy kis pénzt a kedvenc újságainak – írja a fintechradar.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?