Vízalatti alagutakat terveznek Norvégiában

Ambiciózus tervvel állt elő a norvég kormány, ugyanis a napokban bejelentették, hogy 25 milliárd dollárt különítettek el víz alatt lebegő alagutak megvalósítására, melyekkel nagy mértékben csökkenteni tudnák a kompforgalmat, illetve jelentősen megkönnyítenék a fjordok közti közlekedést.

Az ötlet lényege, hogy kétsávos közlekedésre alkalmas csöveket süllyesztenének a víz alá mintegy harminc méter mélyre, amiket a vízfelszínen lebegő, szárazföldhöz rögzített pontonok tartanának - írja a hvg.huA víz alatt lebegő alagutakat olyan a helyeken szeretnék megvalósítani, ahol kivitelezhetetlen lenne hagyományos hidakat építeni a rendkívül mély víz, a környezeti adottságok, vagy a zord időjárási körülmények miatt. Az már más kérdés, hogy a mostani ötlet is nagyon komoly és összetett mérnöki munkát igényel, hiszen sehol máshol nem épültek eddig ilyen alagutak.

A norvégok is tisztában vannak ezzel, ezért úgy tervezik, hogy legkorábban 2035 környékén készülhetnek el az első ilyen víz alatt lebegő alagutak, de az sem kizárt, hogy a tervezés későbbi fázisában olyan nehézségekbe ütköznek, amik végül meghiúsíthatják a terveket.

Kimaradt?