Forradalmi tömegközlekedési eszközt terveztek a kínaiak

Kínában bemutatták a legújabb tömegközlekedési eszköz terveit, amit jóval olcsóbb lenne megépíteni, mint egy metrót. Régóta rebesgetik már, hogy Kína egy egészen különleges módon forradalmasítaná a városon belüli tömegközlekedést, ám eddig csak egy-egy információmorzsa került ki a fejlesztőktől. A napokban azonban kiderült, nem vicceltek, amikor azt mondták: hatalmas buszokat építenének.

A Land Airbus, azaz a földi Airbus névre hallgató fejlesztésük egy olyan tömegközlekedési eszköz, ami minden szempontból lenyűgöző. A gép két forgalmi sávot ölel át egyszerre, ám nem a forgalomban, hanem a forgalom felett közlekedik. A "kerekei" a két sáv szélén, egy sínben futnak, így az úton közlekedő autósok bőven elférnek alatta.

Az eszköz maximum 60 km/h-val tud majd haladni, összesen pedig 1400 utast szállítana egyszerre. Hosszúságra 60,6 méter, szélességre 7,8 méter, míg magasságra 4,5 méter lenne. A "hasmagasságát" 2,1 méteresre tervezik. A tervező Song Youzhou szerint rengeteg helyet lehetne megspórolni vele az utakon, a kapacitása ugyanis 40 buszéval ér fel. Ennek köszönhetően csökkenhetne a levegő károsanyag-tartalma is, a Land Airbus ugyanis áramszedővel működne. Funkcióját tekintve ugyanazt a feladatot látná el, mint egy metró, ám a kiépítése annak töredékébe kerülne. A fejlesztés után már több kínai város is érdeklődött, így nem elképzelhetetlen, hogy néhány éven belül a kínai utakon közleledik majd egy ilyen.

Kimaradt?