Bemutatták a jövő okostelefonját

A Queensi Egyetem Human Media Lab részlegén egy olyan komplett, működőképes, hajlítható kijelzővel szerelt mobilt alkottak meg, amilyennek egy 10 év múlva megjelenő okostelefont képzelnénk el.

A bemutatott HoloFlex a hajlítható panelen kívül azért is különleges, mert olyan 3 dimenziós képeket jelenít meg, amelyek érzékeléséhez nincs szükség speciális szemüvegre, vagy a felhasználó fejének, tekintetének követésére.

A hatás eléréséhez egy 1920 × 1080 képpont felbontású FOLED (flexibilis OLED) érintőképernyőt használtak. A képek 12 pixel széles blokkok összeillesztésével állnak elő, amit aztán egy 3D nyomtatással létrehozott, mikrolencse struktúra tesz láthatóvá, amiben több mint 16 ezer halszem optikai található. A végeredmény egy 160 × 104 képpont felbontású, 3D hatású kép, aminek a perspektívája egyszerűen a kijelző mozgatásával, hajlítgatásával változtatható.

A Human Media Lab által kiadott videó jól érzékelteti, hogy milyen lehetőségek lehetnek egy ilyen készülékben. Az egyik esetben egy 3 dimenziós tárgy szerkesztése történik szimplán a kijelző hajlítgatásával, vagy az Angry Birds madarának kilövése szintén ezzel a módszerrel – írja a bitport.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?