Agyhalott emberek újraélesztésén kísérleteznek

Lehetővé tették az Amerikai Egyesült Államokban, hogy agyhalott embereket megkíséreljenek visszahozni az élők sorába.

Erkölcsi engedélyt kapott az amerikai Bioquark biotech cég, hogy húsz, traumás agysérülés miatt klinikailag halott emberen teszteljék: helyreállíthatók-e a központi idegrendszereik.

 A folyamat során számos terápiás kezelést alkalmaznak majd, őssejteket és peptid koktélt fecskendeznek az agyba, de lézeres kezelést és a kómás betegek helyrehozásában használt idegstimulációs technikákat is.

A hivatalosan halott alanyokat mesterségesen tartják majd életben, és hónapokon át vizsgálják az agyuk regenerálódási folyamatát, különösen a lélegzését és szívműködésért felelős felső gerincvelőt.

A csapat szerint lehetséges, hogy az őssejteknek köszönhetően újraindulhat az élet a szervezetben, ahogy az az állatvilágban is tapasztalható például a teljes végtagok visszanövesztésére képes szalamandráknál.

A cég vezérigazgatója, Dr. Ira Pastor reményei szerint az első két-három hónapon belül már eredmények születnek. Arra számítanak, hogy a kutatások hosszú távon páciensek teljes felépülését szolgálják majd.

Kimaradt?