Mona Lisa nő vagy férfi?

Egy olasz művészetkutató azt állítja, hogy Leonardo da Vinci férfi és nő modellt is alkalmazott, amikor megalkotta a művészettörténet egyik leghíresebb nőalakját, Mona Lisát - tájékoztat az EuroNews

Silvano Vinceti szerint Leonardo egyik modellje a Mona Lisa del Giocondóként ismert Lisa Gherardini volt. A másik pedig Gian Giacomo Caprotti, más néven Salai. "Van egy vitathatatlan bizonyíték, amely infratechnológia segítségével látható, mégpedig a festmény első rétegén. Láthatjuk, hogy Mona Lisa nem mosolyog, nem vidám, hanem melankolikus és szomorú" – mondta az olasz Történelmi és Kulturális Örökségvédelmi Bizottság vezetője, Silvano Vinceti.

A művészettörténész és csapata sok időt szentelt arra, hogy bizonyítékokat gyűjtsön. Összevetették a Leonardo által lefestett Gian Giacomo Caprotti minden vonását Mona Lisáéval.

Gherardini egy firenzei selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége volt. Szomorúnak tűnt, amikor lefestették, ezért férje – aki a képet megrendelte – bohócokat hívott, hogy felvidítsák. Nem jártak sikerrel, így Leonardo kénytelen volt másik modell után nézni a híres mosolyért, hogy megfeleljen az elvárásnak.

"Megnéztük az összes festményt, amelyhez Leonardo modellként használta Salait, és összehasonlítottuk őket a Mona Lisával. Néhány részlet tökéletesen egyezik. Tehát két modellt kért fel, majd olyan részleteket adott hozzá, amelyek saját képzeletének termékei. Azt hiszem, ez egybevág azzal, hogy Leonardót régóta vonzotta az androgínia (kétneműség) témája. Más szóval Leonardo számára a tökéletes személy egy férfi és egy nő kombinációja volt" – magyarázta Vinceti.

Ásatás közben egy több száz éves firenzei kolostor alatt emberi maradványokat tártak fel. Tavaly olyan csontokat találtak, melyekről azt feltételezik, hogy Lisa Gherardini földi maradványai. Szénizotópos kormeghatározással megállapították, hogy a csontok abból az időből származnak, amikor Gherardini meghalt 1542-ben, 63 évesen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?