Büntetésből három napra blokkolták a WhatsAppot Brazíliában

Kevesebb mint fél év alatt másodszor, ezúttal három napra blokkolták a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatást hétfőn Brazíliában, mert az nem hajlandó adatokat szolgáltatni a bűnügyi nyomozásokhoz.

Marcel Montalvo bíró utasításának értelmében hétfő délután országszerte 72 órára blokkolták a szolgáltatást. A legnagyobb brazil távközlési cégek úgy döntöttek, hogy eleget tesznek a bíróság döntésének. Sajtóhírek szerint azokat a szolgáltatókat, amelyek nem tiltják le a Facebook érdekeltségébe tartozó szolgáltatást, napi 500 ezer realra (több mint 500 ezer lejre) bírságolhatják. Az O Globo brazil hírportál közlése szerint a szolgáltatók kivétel nélkül teljesítik a bírósági határozatot.

Nem ez az első eset, hogy Brazíliában blokkolják a népszerű alkalmazást. Tavaly decemberben egy bíró a WhatsApp adatforgalmának 48 órás akadályozását rendelte el, de miután az intézkedés közfelháborodást váltott ki, a korlátozást 12 óra után feloldották. Montalvo bíró volt az, aki márciusban elrendelte a Facebook latin-amerikai alelnökének őrizetbe vételét, miután a cég nem volt hajlandó átadni a hatóságoknak drogkereskedelemmel gyanúsított felhasználók közötti kommunikáció tartalmát.

A WhatsApp áprilisban jelentette be, hogy végpont–végpont közötti titkosítást eszközölt az üzenetküldő szolgáltatásban, ami azt jelenti: csak az alkalmazást használó felek láthatják az elküldött üzeneteket, még az üzemeltetőnek sincs bepillantása az adatforgalomba. A WhatsApp egyik szóvivője korábban úgy nyilatkozott: „Így a WhatsAppon nem lehet majd számon kérni olyan információt, amellyel nem rendelkezik".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?