Többet tudtunk meg a Mars óceánjáról

Egy új elmélet segítségével fejthetik meg a Mars óceánjainak rejtélyét. Miután a NASA kutatói összevetették a Mars légköre, illetve a bolygón talált ősi meteoritok víztartalmát, azt állítják, hogy a felszínt borító víztömeg nagyjából 87 százaléka az évmilliárdok során elpárolgott.

Az újabb kutatások alátámasztják, hogy a Mars egykor szinte lubickolt a vízben. Mindhárom Mars-járó a víz nyomaira bukkant valamilyen formában, az egykori óceánok eredetét és sorsát illetően viszont még sok a találgatás.

A legújabb hipotézis szerint néhány milliárd évvel ezelőtt a Mars felszínének jelentős részét vízjég borította, ami valószínűleg becsapódó aszteroidákról kerülhetett a bolygóra. Aztán jött a Késői Nagy Bombázásként ismert kataklizma, amikor úgy 4 milliárd éve a belső Naprendszer égitestjeit óriási meteoritok és kisbolygók kezdték bombázni.

Ennek során a Marsra záporozó aszteroidák megolvaszthatták a felszín jégrétegeit; az így keletkezett óceán 200 millió éven keresztül létezhetett.

Timothy Parker, a NASA kutatója a nyolcvanas évek óta keresi a víz nyomait a Marson. Ahogy az űrszondák idővel egyre jobb felbontású felvételeket küldtek bolygószomszédunkról, Parker érdekes dologra lett figyelmes: az egykori óceánteraszok alacsonyabban fekszenek, mint a partvonalak – pont fordítva, mint a Földön.

Parkerék legújabb kutatása a Meridiani Planum elnevezésű síkságra fókuszál, arra a területre, ahol az Opportunity terepjáró 2003 óta barangol. A Mars-járó kiterjedt területen talált sólerakódásokat a felszínen, ami Parker szerint egy nagyon sekély, néhány méter mély óceán elpárolgásából maradhatott hátra.

A NASA kutatása szerint az óceán kialakulása aligha lehetett természetes folyamatok eredménye, ehhez ugyanis a Mars túl messze van a Naptól, és a légköre is túl vékony volt még évmilliárdokkal ezelőtt is. A Mars-járó által detektált szulfátokat valószínűleg meteoritok hozhatták a bolygóra, amelyek – megolvasztva a jégpáncélt – sekély, ám hatalmas tócsákat hoztak létre. Amikor a „bombázások korszaka” véget ért, az óceán visszahúzódott és újra megfagyott – írja a nol.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?