Saját bőrünk lehet az új képernyőnk

Emberi bőrbe ültethető, ultravékony és rendkívül hajlékony organikus kijelzőt fejlesztettek ki a Tokiói Egyetemen. Az „e-bőrnek” nevezett új technológiát többek között az orvostudományban hasznosíthatják: a vér oxigénszintjét és a pulzust mérő szenzorokat fejleszthetnek atléták számára.

Az eddig létrehozott fóliák ugyanis vagy túl merevek – mint a milliméter vastagságú üveg, illetve műanyag kijelzők –, vagy instabilak – mint a mikrométer vékonyságú organikus eszközök. A Tokiói Egyetem kutatóinak viszont sikerült mindkét kihívást legyőzni: a filmréteg, amelyet létrehoztak, részben organikus anyagból áll, kevesebb mint két mikrométer vastag, és nagyfelbontású képalkotásra képes.

Olyan védőréteget fejlesztettek ki, amely megakadályozza az oxigén és a vízpára levegőbe kerülését, ezzel a korábbi eszközök alig pár órás működési idejét is sikerült több napra növelni. Emellett sikerült átlátszó elektródákat, diódákat és organikus fotodetektorokat ültetni az ultravékony filmrétegbe, ezzel valósággá vált az e-bőr - írja a nol.hu.

Someja Takao, a Tokiói Egyetem mérnök professzora egy olyan új világot vizionál, ahol az emberek a testükre erősített kijelzőkkel kommunikálhatnak, amelyek akár az érzelmeinket is kivetíthetik.

Kimaradt?