Eddig ismeretlen okokból vészjelzést küldött a Kepler űrtávcső a NASA-hoz

A NASA munkatársai napok óta nem tudják, mi lehet a gond a Kepler mélyűrmegfigyelő állomással, ahonnan vészhelyzeti jelzés érkezett.

Igencsak meglepődtek a NASA mérnökei, amikor a napokban a szokásos kapcsolatfelvételt próbálták meg a Kepler űrtávcsővel. A kapcsolatteremtéskor ugyanis kiderült, a teleszkóp vészhelyzeti állapotba állította magát. A miértre egyelőre nem derült fény, a mérnökök most megpróbálják visszahozni a megfigyelőállomást normál üzemmódba – igaz, ez nem megy könnyen, a műhold ugyanis 120 millió kilométerre van a Földtől, így a jel 13 percig utazik, mire eléri a Keplert.

A NASA idén hét éve, hogy felbocsátotta az űrtávcsövet, aminek feladata, hogy meghatározza, a Tejútrendszerben hány olyan földszerű bolygó található, ahol a földihez hasonló élet lehetséges. Az eszközt elvileg négy évnyi működésre tervezték, és bár már többször is meghibásodott, 2012-ben újabb négy évre hosszabbították meg misszióját.

A Kepler 2013-ig 2740 potenciális exobolygót fedezett fel, amelyek közül 122-nek a létezését távcsövek és más berendezések segítségével is megerősítették.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?