Az első újkori olimpiára emlékeztet a Google

Százhúsz évvel ezelőtt éppen ezen a napon kezdődött az első újkori olimpia – erre emlékeztet szerdán a Google.

 A kereső főoldalán az ilyenkor bevett szokás szerint különleges logó látható, de ezúttal nem csak egyféle: a logókat tervező Olivia Huynh négy különféle pozícióban helyezett el egy-egy sportolót, akik a Google felirat valamely betűjét helyettesítik – írja a HVG.

Az 1896. április 6-án, Athénban megrendezett első újkori olimpián még csak 14 ország vett részt, köztük Magyarország is két aranyatg, egy ezüstöt és három bronzérmét hozva el.

1894-ben egy Pierre de Coubertin által szervezett, Párizsban megtartott közgyűlésen megalapították a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), és a görög fővárost, Athént jelölték meg rendezőként. A görögöknek kevés tapasztalatuk volt sportesemények rendezésében, ám pénzügyi nehézségeik ellenére minden időben elkészült (amikor még el voltak maradva az építkezésekkel, felvetődött helyszínként Budapest, a millennium alkalmából). A sportkedvelő alexandriai milliomos kereskedőnek, Jeórjosz Avérofnak köszönhetően sikeresen megrendezhették az olimpiai játékokat – írja a Wikipédia vonatkozó szócikkében.

Kapcsolódók

Kimaradt?