Miért választunk „butatelefonokat” az okos készülékek korában?

Az okostelefon és régi mobiltelefon használata nem egyszerűen generációfüggő, sőt utóbbiaknak egyfajta reneszánszát éljük sokak szerint. Miközben dübörög az okostelefon-ipar, sokan választják a „butatelefonokat”. Utánajártunk, hogy miért.

Az okostelefonok számos más eszközt magukba képesek olvasztani: az MP3 lejátszótól a laptopon át a korábbi telefonokig számos gép funkcióit ellátják, ez kényelmes és akár költséghatékony is. A trendek egyértelműek, a jövő – legalábbis, ameddig ellátunk – az okostelefonoké, de mégis vannak akik nem ezt az utat járják.

A treehugger.com szerint a régi telefonoknak számos előnye van: kisebbek, mint az új készülékek, az akkumulátoruk, bár egyébként kisebb kapacitású, a telefon alacsony specifikációi miatt hatékonyabb, és gyakran olcsón beszerezhetők. Nem szólva arról, hogy erősek: míg egy mai készülék egy szerencsétlen esés után komolyan árt a pénztárcánknak, a régiek kevésbé törékenyek, és baj esetén sem kerül sokba a javításuk.

Trendek, zombik

„Azért használok úgynevezett butatelefont, mert az új trendek nem érdekelnek. Nem mondom, hogy nem hasznosak ezek a lapos féltéglák, de ha kimész az utcára, mindenki ezeket pötyögteti, én meg nem akarok közéjük tartozni” – vallja Attila, aki egy régi Nokiát használ, elmondása szerint sokak megdöbbenésére. „Ez a szomorú, hogy egy tárgy miatt soroljuk be egymást ide vagy oda” – fogalmaz a csíkszeredai fiú.

A nagyváradi Edina máshonnan közelíti meg a kérdést: „Ha megnézel egy zombis filmet és egy utcát egy nagyvárosban, ugyanazt látod. Lassan haladó, egymásba botló emberek, csak az előbbieknek néha leszakad a karjuk, míg utóbbiak egy telefont bámulnak. Saját magam akadályozom meg ebben azzal, hogy egy régi, flip mobilt használok.”

Endrének van okostelefonja és egy régi készüléke is. A szentgyörgyi egyetemista elmondása szerint mindkettőt használja, felváltva. Az okostelefont használja internetezésre, chatelésre, a másik telefonon beszélget: „nem akarok megválni attól a korszaktól, amire a régi mobilok emlékeztetnek. A csengőhang, a billentyűzet, a pixeles, fekete-fehér képernyő nosztalgikus és kedves számomra” – mondja.

Mi legyen a régivel?

Akár a buta, akár az okos készülékünket cseréljük le, el kell döntenünk, hogy mi történik vele. A ting.com néhány remek megoldást kínál: például, hogy keressünk új célt a régi eszköznek, használjuk lejátszóként az autóban, vagy ébresztőórának.

Emellett odaadhatjuk ismerősöknek vagy családtagoknak, hogy használják ők, illetve feltehetjük egy honlapra, és eladhatjuk. Ha rossz állapotban van, vagy semmi kedvünk kereskedni, akkor eldobható, viszont ne válasszuk a szemetest: az elektronikai eszközöket ne dobjuk oda, ahová a hétköznapi hulladékot szoktuk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?