Proteinnel működő bioszámítógépet alkottak

Kanadai, brit, német, holland és svéd kutatók nemzetközi csapata fejlesztette ki a McGill egyetemen azt a biokomputert, amelyik roppant energiatakarékos, számos műveletet végez párhuzamosan egyidejűleg és mindössze akkora, mint egy könyv.

Csak összehasonlításképpen, az ugyancsak nagy problémák megoldására bevethető IBM Watson szuperszámítógép mintegy 90 szervermodult tartalmaz, és akkora, mint egy óriási szekrény.

A biokomputer alapja egy 1,5 négyzetcentiméternyi mikrochip, azonban míg a hagyományos számítógépben elektromos töltés hatására mennek át az elektronok a chipen, a biokomputerben egy nukleotid, az ATP (adenozin-trifoszfát) hajtja a proteinszálakat, ez ugyanaz a vegyi anyag, amely a testünk számára is biztosít energiát. A biokomputer alig fogyaszt, mindössze a századát veszi fel annak az energiának, mint amelyre az elektromos tranzisztornak szüksége van.

Eltérően a jelenlegi asztali számítógépektől, a biokomputer párhuzamos elven dolgozik, így sokkal gyorsabban oldja meg a problémákat a hagyományos gépeknél. Jelenleg kriptográfiai és matematikai optimalizációs feladatokban tesztelik – írja a HVG.

Kapcsolódók

Kimaradt?