Orvosolták a mobiltelefonos wifi legnagyobb gondját

A Washingtoni Egyetem kutatói a wifis adatátvitel egy nagy problémáját orvosolták. Megoldásukat használva a mobiltelefonos wifi egyik legnagyobb hátránya küszöbölhető ki: a hatalmas energiafogyasztás.

Az intézmény kutatói olyan wifi-átvitelt mutattak be, amelyik tízezerszer kevesebb energiával beéri a hagyományos wifinél, és ezerszer kevesebbel, mint a kifejezetten energiatakarékos vezeték nélküli kommunikációs platformok, például a Bluetooth Low Energy – írja a hvg.hu.

 

A kutatók újragondolták a rádiófrekvenciás adatátvitelt, pontosabban annak analóg és digitális részét. A mai eszközökben ezek együtt vannak, és míg az előbbi meglehetősen energiaigényes, addig az utóbbi alig fogyaszt energiát. Az amerikai szakemberek elválasztották egymástól őket.

A Passive Wi-Fi-nek (passzív wifi) elnevezett újdonság tehát külön kezeli a teljesítményigényes analóg funkciókat (pl. jelelőállítás egy adott frekvencián) egy egyszerű eszközben, amelyet a halózatihoz csatlakoztatnak. Vannak azután az úgynevezett passzív eszközök, ezek olyan szenzorok, amelyek szinte nem is fogyasztanak energiát. Ezek, egy digitális kapcsoló közreműködésével, elnyelik, illetve visszaverik az aktív eszközről érkező jeleket, úgynevezett wifi-csomagokat küldenek a mobileszközökhöz.

A szenzorok akár 30 méteres távolságból is kommunikálhatnak a telefonokkal. Az átviteli sebesség maximum 11 Mbps lehet, ami persze kisebb, mint a maximális wifi-sebesség, de jóval nagyobb a Bluetoothénál.

Kapcsolódók

Kimaradt?