Telefonos applikációval cselezik ki Iránban az erkölcsrendőrséget

Egy új mobilos alkalmazás segítséget nyújthat az iráni fiataloknak, hogy elkerüljék a teheráni erkölcsrendőrséget. Az ő feladatkörük  vegzálni mindenkit, aki nem az előírások szerint öltözködik, túl hosszú a haja, vagy gyanúsan viselkedik.

A Gershad nevű alkalmazás közösségi közreműködéssel jelöli meg azokat a helyszíneket, ahol rendőrök posztolnak. A név a rendőrség eredeti perzsa nevéből, a Gasht-e Ershadból (törvényőrök) származik.

Az Ershad tagjai rendszeresen járőröznek Teheránban, folyamatosan figyelik, hogy ki sérti meg bármilyen módon az iszlám tradíciókat. Főleg a nőket vegzálják, ha túl erős sminket vagy nem megfelelő hidzsábot viselnek.

A rendőrség híres a túlkapásairól, így az is előfordulhat, hogy a gyanúsítottakat rabmobillal szállítják el a helyszínről. Bár az érintettek többnyire megússzák egy figyelmeztetéssel, vannak, akiket pénzbírsággal vagy elzárással büntetnek.

A Gershad segítségével egy térképen be lehet jelölni, hogy merre járőröznek a rendőrök. Ha egy pontot elég sokan jelölnek be, a figyelmeztetést minden felhasználó látni fogja. A jelölés anonim, nem lehet lekövetni, maga a módszer pedig a Waze rendszerére emlékeztet, ahol az autósok bejelölhetik a traffipaxszal meszelő rendőröket – írja az Index.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?