Folytatódik a botrány: a Windows 10 kémkedésére nincs gyógyír

Azt már eddig is tudtuk, hogy adatokat gyűjt be rólunk a Window 10, hacsak nem tiltjuk le, hogy megszerezze, és partnereinek is tovább küldje a megszerzett információkat, az azonban, hogy ez pontosan milyen mértékű megfigyelést és adatgyűjtést is jelent, mostanáig nem derült ki.

A Voat közösségi oldal egyik felhasználója elhatározta, hogy megnézi, mennyi adatot is küld vissza a Windows 10 a redmondi szerverekre. Nyomozásának első fejezetét meg is osztotta, ebből derült ki egyebek közt, hogy az operációs rendszer naponta több tízezerszer küld adatokat a központi szerverre. A legmeglepőbb tény viszont az volt, hogy eza megfigyelés akkor sem állt le, amikor a Windows 10 telepítésénél az összes adatgyűjtést letiltotta.

Éjszaka, amíg aludt, hagyta futni a szoftvert, s azt tapasztalta: 8 óra alatt 5500 alkalommal, 51 különböző microsoftos IP-címre küldött adatokat a Windows 10. Harminc óra használat után már 113 IP-cím szerepelt a listán – írja az Origo.

A következő kísérletnél ismét feltelepítette az operációs rendszert, de rögtön egy olyan programot is, amelynek elvileg meg kéne akadályoznia, hogy a Windows 10 adatokat küldjön. Kiderült, még így is 2758 alkalommal 30 különböző redmondi címre továbbított adatokat a Windows 10 harminc óra működés alatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?