Három percünk van a világvégéig

Az Iránnal kötött nukleáris egyezmény és a párizsi klímacsúcson elért megállapodás miatt nem mozdult előre a Végítélet órájának (Doomsday Clock) mutatója, továbbra is három perccel éjfél előtt áll.

A Bulletin of Atomic Scientists (BAS) amerikai tudományos szaklap több mint hat évtizede évente állítja be az óra mutatóját, amely azt jelzi, milyen közel van az emberiség a végső pusztuláshoz. Az óra beállításáról egy atomtudósokból, köztük több Nobel-díjasból álló testület dönt.

Idén pozitív változásként értékelték a tavaly megkötött nemzetközi szerződést Irán nukleáris programjának korlátozásáról, és azt is bíztató jelnek vették, hogy Párizsban csaknem 200 ország vállalta károsanyag-kibocsátásának visszaszorítását a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Ezek a megállapodások "nagyszabású diplomáciai eredmények, azonban ezek is csak kisebb fénypontok a világot elborító sötétségben, amely tele van lehetséges katasztrófákkal" - fogalmaztak a Bulletin szerzői.

A Végítélet órájának mutatója továbbra ismajdnem olyan közel áll a pusztulást jelző éjfélhez, mint az ötvenes években, a hidrogénbomba-kísérletek első napjaiban, amikor a tudósok szerint csak két percre voltunk az apokalipszistől.

Címlapi illusztrációnk forrása: amazonaws.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?