Komoly veszélyeket tartogatnak a facebookos szokásaink

A Kaspersky Lab által készített kvíz kimutatta, hogy a közösségi oldalak használóinak közel egyharmada mindenkivel megosztja a posztjait, bejelentkezéseit és más személyes információit, nem csupán a barátaival.

Annak ellenére, hogy az internethasználók több mint háromnegyedének (78 százalék) van közösségi média fiókja, a kvíz megmutatta, hogy a felhasználók egyáltalán nincsenek tudatában annak, hogy miképpen használják a közösségi hálózatokat.

A kvíz válaszadói közül tízből egy (9 százalék) nem gondolja, hogy a baráti körén kívüliek láthatják az oldalait és posztjait, így megkönnyíti, hogy személyes információi rossz kezekbe kerüljenek, vagy kiberbűnözők személyazonosság-lopásra, illetve pénzügyi csalásra használják fel azokat - írja a computerworld.hu.

A kutatás továbbá megállapította, hogy a felhasználók komoly veszélybe sodorják magukat, amikor barát felkéréseket fogadnak el: meglepő módon 12 százalékuk ismerte el, hogy bárkit hozzáad a barátlistájához, függetlenül attól, hogy ismeri-e az illetőt vagy nem.

"Veszélyes játékot űznek"

A Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója szerint a közösségi médiát használók veszélyes játékot űznek azzal, hogy nem hozzáértőként viselkednek, és ezáltal egyszerű hozzáférést biztosítanak idegenek számára személyes adataikhoz és információikhoz. Mivel a közösségi média profilok betekintést engednek a magánszféránkba - kezdve a születésnapoktól a címeken át az utazási tervekig - egy kiberbűnözőnek nem kerül nagy fáradtságába, hogy értékes információkat kutasson és használjon fel, vagy ellopja a személyazonosságunkat haszonszerzési célból.

"Ez pedig még egyszerűbbé válik számára, ha feltétel nélkül a barátunkká fogadjuk." - mondta David Emm.

Kimaradt?