Sokmindentől eltilthatják a netező 16 éven aluliakat az EU-ban

Kedden tárgyalja az Európai Unió azt a tervezetet, amellyel elzárnák a 16 éven aluliakat az online játékoktól és közösségi oldalaktól, de még az e-mailezés lehetőségétől is.

Három éve tervezik már, ezt, és most akár döntés is születhet az Európai Unió új jogszabályáról, amely megtiltaná az online cégeknek, hogy 16 éven aluliak adatait tárolja – számol be a HVG.

A Facebookra és más hasonló internetes szolgáltatásokra sem lehetett regisztrálni 13 éven aluliaknak, ezt a korhatárt emelnék most fel, így a 13 és 15 év közötti felhasználók hirtelen elesnének tulajdonképpen minden olyan online tevékenységtől, amelyhez regisztrálni kell valahol: a közösségi oldalak és az online játékok használatától, de még az e-mailezéstől is.

A jogszabály maximum két éves átmeneti idő után minden tagállamban kötelező érvényű lenne. A tervezet ellen természetesen online petíció is indult, a kritizálók szerint az új szabály amellett, hogy életszerűtlen és technológiaifejlődés-ellenes, arra motiválná a fiatalokat, hogy hazudjanak szüleiknek netezési szokásaikról.

Kimaradt?