Két év próbálkozás után pontot tettek a Firefox OS pályafutására

Orlandóban, a Mozilla-fejlesztőknek szóló, Mozlando nevű rendezvényén jelentették be, hogy nem foglalkoznak tovább az okostelefonokra szánt OS fejlesztésével.

A rendszert nem temetik el teljesen, de megvizsgálják, hogy más platformokon, például különféle internetre kötött kütyükön mennyire lehet életképes.

Igyekeztek a nyílt forráskódú szemléletet követve a felhasználóbarát megközelítést szem előtt tartani, és olyan kapcsolódó eszközöket létrehozni, amely növelheti az ökoszisztémát. A koncepció alapjául az szolgált, hogy a számítógépeken megismert Firefox böngésző motorjára alapozva egy javarészt webes alkalmazásokat használó, ezáltal “pehelykönnyű” rendszert építsenek: ez leginkább azért látszott előnyösnek, mert gyengébb hardverrel szerelt, ezáltal olcsóbb telefonokra is elfogadható szoftveres környezetet biztosított – írja a 24.hu.

Mire a Firefox OS-szel szállított első modellek 2013-ban megérkeztek, az iOS már javában a gazdagok kedvence volt, az Android pedig mindenkié, ráadásul az Android addigra olyan szinten olcsó telefonokon is elérhetővé vált, hogy egyszerűen nem maradt piac egy szinte ismeretlen új belépő számára.

Címlapi illusztrációnk forrása: wikimedia.org

Kimaradt?