Két évtizeden belül ellepik a robotok a japán munkaerőpiacot

A Nomura Kutatóintézet (NRI) adatelemzői rámutattak, hogy 20 év múlva már a helyi munkahelyek közel 50 százalékát fogják robotok betölteni.

Yumi Wakao japán kutató Michael Osborne brit professzorral, az Oxford Egyetem munkatársával közösen 601 különböző munkát elemzett ki és a saját adatai alapján azt találta, hogy azok 49 százalékát egy számítógépes rendszer is elvégezheti, míg a nem ismétlődő feladatokban az emberek nehezebben lecserélhetők.

Osborne korábban ezt a vizsgálatot elvégezte az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is, ahol ez az arány kisebb volt. Az USA-ban 2035-ig a munkák 47 százalékát, míg Nagy-Britanniában 35 százalékát végezhetnék el robotok. "Persze ez csak hipotetikus becslés, mely nem veszi figyelembe a szociális tényezőket." - mondta Yumi Wakao.

A szakértők minden esetben azt vették figyelembe, hogy mennyi kreativitás szükséges egy munka elvégzéséhez. A leginkább veszélyeztetett szakmák a taxisofőröké, a biztonsági őrőké, a recepciósoké és az adatrögzítést végzőké - ezek jórészét már ma is gépek végzik.Japánban a robotok a jövőben megoldást jelenthetnek a társadalom öregedésére – írja az sg.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?