A kiberbűnözők agresszivitása egyre aggasztóbb

A Kaspersky Lab budapesti, novemberben szervezett Cyber Security Weekend for Europe konferencián az aktuális biztonsági trendeket, a 2016-ra vonatkozó előrejelzéseket vitatták meg.

"A bűnüldöző szervek, a vállalkozások és az akadémiai szféra közötti együttműködés elengedhetetlen a számítógépes bűnözés elleni hatékony küzdelemhez. Közösen dolgozunk azon, hogy azonosítsuk és felszámoljuk a kártékony infrastruktúrákat, valamint, hogy segítsünk megszüntetni az áldozatokat ért fertőzéseket," mondta Gary McEwen, az Europol EC3 stratégiai elemzője.

Előadásában beszélt a számítógépes bűnözés agresszivitásának növekedéséről a ransomware-ek (különösen a "rendőrségi" ransomware-ek és a cryptoware-ek) terjedése révén, valamint a távoli hozzáférést biztosító eszközök használatának bővüléséről.

A 2015 harmadik negyedévében tapasztalt kiberfenyegetések szakértői elemzése kimutatta, hogy Európában átlagosan a felhasználók 35 százaléka szembesült a helyi hálózatokkal és cserélhető meghajtókkal kapcsolatos biztonsági incidensekkel, és 20 százalékuk észlelt webes fenyegetést. Ugyanakkor az európai vállalkozások 48 százaléka állította, hogy találkozott vírusokkal, férgekkel, kémprogramokkal és más rosszindulatú programokkal az elmúlt 12 hónapban, 18 százalékuk mondta azt, hogy észlelt hálózati behatolást, 12 százalékuk tapasztalt kiberkémkedést és 8 százalékuk esett áldozatul célzott támadásnak - írja a computerworld.hu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?