A kamuzó sajtó ellen lépett fel Lucian Mîndruță újságíró

A kamu oldalak ellen szólalt fel a Facebookon Lucian Mîndruță újságíró, a nyomában pedig számos felhasználó gyűjti össze azokat a honlapokat, amelyeken ellenőrizetlen forrású szövegek és összeesküvés-elméletek jelennek meg.

Mint a posztolt videóban mondja, "ha nem akarunk bedőlni a hazugságnak és az orosz propagandának, figyeljük meg közelebbről, mivel foglalkoznak a honlapjaink". Több olyan honlap hírét is közli ezután, amelyek véleménye szerint az utcai demonstrációkat próbálják szabotálni, civil aktivistákat támadnak, válságmegoldásokat démonizálnak.

 

 

Akad olyan weboldal is, amelyik egészen egyszerűen hamis híreket közöl. Így például van honlap, amelyek Klaus Johannis államfő lemondását írta meg, máshol pánikot akarnak kelteni azt írva, hogy Romániát Magyarország és Oroszország egymás között elosztja, a román titkosszolgálat hallgat, a Magyar Gárda pedig háborúra készül. Van honlap, amelyen az államfőt "a zsidó-amerikai Soros György szolgájának" tartják, mert szóba állt a szerintük Soros György üzletember pénzelte civilekkel.

Mîndruță úgy fogalmaz: ezek nem csupán online hírek, ezek golyók a propagandaháborúban – amelybe katonának az olvasókat a akarják felhasználni. "Amikor klikkelünk, bizalmat adunk, és vigyázni kell, hogy kinek" – fogalmaz a népszerű televíziós újságíró.

A felhíváshoz többen csatlakoztak, akik honlapokat sorolnak fel. Ezeket a hotnews.ro is egybegyűjtötte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?