Egyre intenzívebben részegeskednek a sarkkutatók

Az Egyesült Államok Déli-sarkon fenntartott kutatóbázisain a legutóbbi egészségügyi és biztonsági vizsgálat megdöbbenéssel tárta fel, hogy a személyzet és a tudósok alkoholfogyasztása mennyire elharapódzott. A Nemzeti Tudományos Alap alkoholszondák küldését fontolgatja a sarkokra.

Amerika két bázist tart fenn az Antarktiszon, a McMurdo Stationt és az Amundsen–Scott-állomást. Előbbi közel ezer emberrel üzemel, utóbbin mindössze 150 főnyi tudós és technikai személyzet, szakácsok és sofőrök teljesítenek szolgálatot.

A déli-sarki bázison található kis közértben 6-7 dollár egy hatos csomag sör, de erősebb italok is kaphatók, amiket a kis önkiszolgáló ebédlőben fogyaszthatnak el. A McMurdo bázison pedig három bár áll az ott dolgozók rendelkezésére – írja a Népszabadság.

Előfordult viszont, hogy valaki a laboratóriumban főzött sört, ugyanakkor mondják, hogy a kutatók gyakran kihágásokat követnek el. Az egész bázis biztonságát veszélyeztetheti, ha valaki felönt a garatra, és felmászik az egyik tizennégy tonnás jégtörőre

Alkoholszondák bevezetését fontolgatják ezért, azonban egyelőre nem világos, hogy ez jogszerű-e, és egyáltalán milyen jogszabályokat kell alkalmazni a helyzetre, tekintve, hogy egyik állomás sem amerikai felségterületen van. Kérdés emellett, hogy ki kalibrálja be szondákat , hiszen az antarktiszi támaszpont egy 2835 méter magas fennsíkon fekszik, és a tengerszint feletti magasság eltéréseket okozhat az eredményekben.

Kimaradt?