Snowden szerint mindenki okostelefonját figyelik

Edward Snowden szerint a brit és az amerikai titkosszolgálatok olyan technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével gyakorlatilag teljes ellenőrzésük alá tudják vonni a megfigyelt célszemély okostelefonját.

Snowden a BBC televízió Panorama című közéleti-politikai magazinműsorának adott, Moszkvában felvett és a BBC által hétfő este ismertetett interjúban Snowden elmondta: az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ olyan technológiával tudja ellenőrizni az okostelefonokat, hogy azok tulajdonosai a megfigyelésből semmit sem észlelnek - írja a HVG.

Snowdennek az NSA megfigyelési botrányát követően rövid időn belül el kellett hagynia az Amerikai Egyesült Államokat, ugyanis hazájában árulás vádjával akarják felelősségre vonni. Ma már kevesen vitatják, hogy Snowden hiteles információkkal szolgáltatott egykori munkaadójáról, a vita inkább arra terelődött, hogy az információszabadság és a privtászféra védelmezője-e, vagy hazája árulója az államtitkok kiszivárogtatása miatt.

Kimaradt?