Magyar kutató vezetésével fedeztek fel újabb mikrocsigákat

Hét apró szárazföldi csigafajt fedezett fel egy nemzetközi (japán, magyar és svájci szakértőkből álló) kutatócsoport Kínában – írja az MTI. Az egyik legkisebb fajból akár tíz példány is elférne egy tű fokán: héjuk magassága 0,86 milliméter. A mikrocsigák a világ eddig ismert legkisebb földi csigái közé tartoznak - írták a szakértők a ZooKeys című szaklapban.

Dr. Páll-Gergely Barna, a japán Macumotóban lévő Sinsu Egyetem munkatársa vezetésével dolgozó kutatócsoport a Kína déli részén lévő Kuanghszi tartomány talajmintáinak átszitálása során fedezte fel az állatok maradványait. Élő csigákat nem találtak, csak csigaházakat. Finom kefével óvatosan megtisztították őket, majd mikroszkóp alatt megvizsgálták. Megszámlálták a házak tekervényeit és lemérték a héjakat.

Az újonnan felfedezett fajok közül a legnagyobb, a Krobylos sinensis 2,2 és 2,7 milliméter közötti méretekkel rendelkezik. A két legkisebb fajnak a kutatók az Angustopila dominikae és az Angustopila subelevata nevet adták. Előbbiből egyetlen példányt találtak, melynek héja 0,86 milliméter magas. Átlagban csak egy századmilliméterrel voltak nagyobbak az Angustopila subelevata hét felfedezett példányának házai.

Ha a héjak magasságát vesszük mértékegységnek, akkor utóbbi két faj a világ legkisebb ismert szárazföldi csigái közé tartozik, viszont ha a házak térfogatát vesszük alapul, akkor léteznek ezeknél is kisebb fajok - írják a szakértők.

A világ legkisebb fajai a tengerben élnek. Az Amminucera minortalis nevű tengeri faj például csak 0,32-0,46 milliméteres.

Kimaradt?