Ne feledje: szuperhold-fogyatkozás lesz hétfő hajnalban

Ritkán történik olyan, hogy a szuperhold éppen egybeesik egy teljes holdfogyatkozással, és ezt szinte teljesen végig is követhetjük Románia területéről is.

Mint korábban írtuk, több mint 30 év után szuperholddal "egybekötött" teljes holdfogyatkozás figyelhető meg szeptember 28-án hajnalban.

Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor égi kísérőnk ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor perigeumba kerül, azaz ekkor ér a Földhöz legközelebb. Ilyenkor csaknem 50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el bolygónktól, mint apogeumkor, azaz a Hold pályájának a Földtől legtávolibb csücskén.

A közelségnek köszönhetően az égitest az apogeumkor megfigyelhető teliholdhoz képest 14 százalékkal nagyobbnak tűnik és 30 százalékkal fényesebben ragyog az égbolton - olvasható a NASA honlapján.

A teljes holdfogyatkozás Európa egész területén, így Romániában is megfigyelhető lesz, emellett az égi "színjátékot" élvezhetik Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint a Közel-Keleten is. A félárnyék román idő szerint hajnali 3:11-kor érinti a Holdat, de jelenléte csak fél órával később válik láthatóvá. A Hold 4:07-kor kezd belépni az árnyékba, és 5:11:10-kor tűnik el teljesen benne, a fogyatkozás maximuma 5:47-kor lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?